Kotofretka

Sty 9 2015 | Artykuł opracował Grzegorz Krasiński |
Kotofretka

Kotofretka – jest ssakiem łożyskowym z rodziny szopowatych. Zamieszkuje Ameryke Północną, gdzie osiedla się w lasach i górzystych terenach. Inaczej nazywana jest norką kalifornijską. Pożywienie kotofretki stanowią drobne kręgowce oraz owoce.

Przedstawiciele tego gatunku maja szarożółtą barwę, biały brzuch i charakterystyczne czarno – białe pasy na ogonie. Kotofretka jest zwierzęciem typowo nocnym i towarzyskim. Żyje w małych stadach. Ma zdolność umiejętnego i zwinnego wspinania się po drzewach, gdzie szuka schronienia w dziuplach. Nie należy do wielkich ssaków. Długość ciała wynosi od 30 do 37 cm, długość ogona 44 cm a ciężar ciała od 0,9 – 1,1kg. Ciekawostką jest fakt, że kotofretki maja elastyczne stawy kotki co umożliwia im obrót o 180 stopni. Ciąża samicy trwa od 51 do 55 dni. Na świat przychodzi od 2 do 3 młodych, które są całkowicie ślepe i bezradne. Dopiero po 4 miesiącach stają się samowystarczalne. Gatunek ten nie jest objęty ochroną. Kotofretka dawniej była zwierzęciem domowym i miała na celu tępienie gryzoni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystam i polecam!

Tak jeśli zarejestrujesz się i coś od nich kupisz ja dostanę prowizję 😉 W każdym razie – polecam. Sprzedawać dziadostwa na tym blogu nie zamierzam. Z hekko korzystam od 3 lat.

Masz pytania?
Zainteresowała Cię nasza oferta?
mail_outline
biuro@wwiedza.pl
phone
+48 608317576