Lis stepowy

Sty 5 2015 | Artykuł opracował Grzegorz Krasiński |
Lis stepowy

Lis stepowy – zalicza się do ssaków drapieżnych z rodziny psowatych. Zamieszkuje Azję, głownie tereny pustynne i stepowe. Lis stepowy inaczej nazywany jest „korsakiem”. Lis stepowy zalicza się do gatunków chronionych, jednak nie jest zagrożony wyginięciem.


Jego pożywieniem są głownie gryzonie, ale także padlina, owady i owoce.

  • Lis stepowy charakteryzuje się niewielkim wzrostem,dużymi uszami, długim ogonem, a także szarobrązowym ubawieniem. 
  • Długość ciała lista stepowego nie przekracza 60 cm a jego masa ciała wynosi 4-6kg.
  • Wyglądem przypomina zwykłego lisa,chociaż jest od niego mniejszy i ma dłuższe nogi i uszy.
  • Prowadzi tryb nocny.Ma zdolność chodzenia po drzewach w odróżnieniu do innych przedstawicieli gatunku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Korzystam i polecam!

Tak jeśli zarejestrujesz się i coś od nich kupisz ja dostanę prowizję 😉 W każdym razie – polecam. Sprzedawać dziadostwa na tym blogu nie zamierzam. Z hekko korzystam od 3 lat.

Masz pytania?
Zainteresowała Cię nasza oferta?
mail_outline
biuro@wwiedza.pl
phone
+48 608317576